tr

Forklift Ehliyeti Almak

Forklift Ehliyeti Almak

Forklift Ehliyeti nedir?

Nakliye dünyasında devrim niteliğinde bir araçtır. Onlarca işçinin saatlerce uğraşıp yükleyeceği yükü, çok kısa zamanda yüklemektedir. Bu araçların kullanım kategorisi, ağır yük kullanım kategorisine girmektedir. Can ve mal kaybına neden olan kazalara neden olduğu için, kullanıcının forklift ehliyeti alma zorunluluğu vardır. 6331 İş sağlığı ve güvenliği yasası gereği, işverenlerin bu kursu elemanlarına vermesi istenmektedir.

 Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

1- Bu ehliyeti almak için yüksekokul mezunu olmanıza gerek yok. İlkokul mezunu olmanız yeterli.

2- Bütün ehliyetlerde olduğu gibi, operatörlük belgeleri için de yine en az 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Kanunen bu yaşı doldurmayan hiç kimseye ehliyet verilmemektedir.

3- Sabıka kaydının temiz olması gerekir. Türkiye Ceza Kanunu çerçevesinde suç kaydının olmaması gerekmektedir.

4- Ruh sağlığı, aracı kullanacak vücut sağlığı, operatörlük belgeleri içinde önemlidir. Forklift kullanım işi sabır isteyen bir iştir. Saatlerce sürekli aynı yükü aynı hareketle araçlara yükleyeceksiniz. Bu nedenle ruh sağlığı kategorisinde her hangi bir sıkıntınızın olmaması gerekir. Vücut yapısı, aracı kullanmaya engel olmamalıdır.

5- Bu ehliyet için araç ehliyeti gibi bir zorunluluk yoktur. Hiç ehliyeti olmayan, bu ehliyet için başvuru yapabilir.

Forklift Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Bu ehliyeti başvuracak kişilerin en çok sorduğu soru ‘ forklift ehliyeti ne kadar sürede alınır?’ sorusudur. Bu ehliyet, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan sürücü kurslarından veya bu konuda sertifika almış iş makineleri eğitim kurslarından alınmaktadır. 5 tane biyometrik fotoğraf, diploma, sabıka kaydı ve sağlık raporu ile başvuru yapılmaktadır. ‘ Forklift ehliyeti ne kadar sürede alınır ?’ sorusu, forklift sürücü adaylarının en çok merak ettiği sorudur.

18 gün süren kurslar, 72 saat sürmektedir. Kursların çalışma süreleri 15 gün ile 30 gün arasında değişmektedir. Can ve mal kaybına neden olabilen bu araçların ehliyetleri (sertifikaları) M.E. B onaylıdır. Sadece bu belgeyi alan kişi, trafiğe çıkamaz. Trafikte de bu aracı kullanmak için, en az b ehliyeti alması gerekir. B ehliyeti alan kişi, ehliyetine g sınıfı yani, iş makineleri kullanım belgesini de işletebilir.

Ehliyet alan kişi, belli bir tecrübeye sahip olması gerekir. Bu kurs süresince, aracın kullanımı, yük taşıma teknikleri, tonaja göre yük taşıma işlemleri, çevrede çalışan işçilerin güvenliği, yükün yük aracına indirilmesi, karlı ve buzlu havalarda aracın nasıl sürüleceği gibi konular öğretilmektedir. İş güvenliği, bu kursta en önemli konu olarak belirtilmektedir.

İlginizi Çekebilir:

Zemin Süpürme Ehliyeti

Manlift Ehliyeti