tr

Forklift Çatalı

Forklift Çatalı

FORKLİFT ÇATALI NEDİR?

Forklift Çatalı

Forklift Çatalı

Forklift Çatalı: Kaldırma, yükleme ve istifleme makinesi olan Forklift tipi iş makinelerinde kullanılan çatallar en sık kullanılan ataşman çeşitidir. Paletli yükler için özel olarak dizayn edilmiş olan çatallar, kullanımı esnasında dikkat etmemiz gereken hususların başında çatalın konumu gelmektedir. Raftaki veya yerdeki yüke yaklaşırken aracımızın hızı düşürülür; rölanti hızında gaza basmadan fren yardımıyla yüke yaklaşılır ve  ilk adım olarak çatal düz konuma getirilir. Yüke yaklaşırken forklift çatalını paletin boşluklarında rahat ilerlemesi için 1. kol olan kaldırma indirme kolu ile ayarlanmalı.

Çatal; palet boşluğunda tam orta noktadan ilerlemeli palete değmemelidir. İş makinesi çatalının palete uygun olarak ortalamak için 3. Kumanda kolu olan çatalı sağa ve sola kaydıran kolu kullanmamız kolaylık sağlamaktadır.Ayarlamaları yaptıktan sonra çatalı paletin sonuna kadar sokmamalı asansör ile arasında 20 cm gibi bir boşluk bırakmalıyız. Aynı zamanda çatallarımız paletin arkasından 5 – 10 cm den fazla çıkmamalıdır. Depolarda alanı iyi kullanmanın gerektirdiği bitişik dizilmiş paletleri kaldırırken, palet arkasından çok çıkmış bir çatal  bir paleti kaldırırken diğer paleti devrilebilir. İş yerlerinde kaldırma yüksekliği değişebilmekle beraber genellikle zemindeki engellere takılmadan güvenli bir şekilde  ilerleyebilmek , önümüzü rahat görebilmek, palet sallandığı  veya devrildiği durumlarda en az hasarla yükü kurtarma amaçlanır. Bu yükseklik ortalama 20-25 cm civarıdır

Forklift Çatalları; operatörün iş makinesindeki elleridir. Ellerimizi bir eşyayı almak için rahat bir şekilde kullandığımız gibi, zaman içerisinde yine bu kolaylıkta kumanda levye kollarını kullanabileceğiz. Nasıl ki bizler ağır bir yükü, örnek olarak  bir koliyi kaldırıp gövdemize yaslarız ve emniyetini alırız; Forklift çatalı ile de paleti kaldırıp forklift asansörünü 2. Kumanda kolu ile  geriye doğru yatırıp yükün güvenliğini alırız. Bu şekilde yükün devrilmesinin önüne geçeriz. Bu işleme bom verme denir. Bom verme ölçüsü;yükün cinsine, ambalajlanma tipine göre değişmekle beraber 15-20  derece civarıdır.

Paleti bırakırken ise çatal bomunu yani eğimini düz hale getirmeliyiz ve hafif bir şekilde araca ve yüke zarar vermeden zemine indirmeliyiz. Paletleri konumlandırırken sürükleme yapmamalıyız.

Forklift Çatallarının Teknik özellikleri

  • Forklift çatalının köşe açıları,  90 derece olmalıdır.
  • Forklift çatalları periyodik olarak düzenli bir biçimde kontrol edilmelidir,
  • İşlevselliğini kaybeden forklift çatalları yenisi ile değiştirilmelidir.
  • Forklift çatallarında çalışma süreleri sonunda altında veya üstünde çatlak oluşmuşsa güvenlik gerekçesi ile artık kullanılmamalı, yenisi ile değiştirilmelidir.
  • Standart ölçülere sahip olan bir çatala uzatmak amacıyla kaynak yaparak ek yapılmamalıdır.
  • Çatal kilit pimleri sürekli olarak kontrol edilmeli, ayna kızağındaki yuvasında aşıntı kontrolü yapılmalıdır.
  • İlginizi Çekebilir:

    Zemin Süpürme Ehliyeti

    Manlift Ehliyeti