İçindekiler
Uygulamalı Forklift Sınavı
Forklift sınavı; Forklift ehliyeti alacak kişiler için yapılan sınavda 2 metre yüksekliğindeki raftan 4 adet palet çatallar vasıtasıyla alınır. Arka arkaya dizilmiş olan ve aralarında 3 metre mesafe olan trafik konilerinin aralarından slalom yaparak (8 çizerek) önce geri geri sonra ileri doğru manevra yapılır. Daha sonra başlangıç noktasına geldiğimizde paletleri geriye doğru veya kare şeklini alacak düzende dizeriz ve toplarız. Sonra tekrar rafa koyarız sınavımız biter. Bu işlemler için toplam süremiz 15 dakikadır.
Forklift Sınavı esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar;
- Forklifte sol taraftan binilir. Forklifte çıkarken sol elimizle tutma yerine sağ elimizle forklift kabininin demirine tutar, ayağımızı basamağa koyar, sonrasında kendimizi yukarı çekeriz.
- Forklifte bindiğimizde öncelikle emniyet kemerini takarız. Sonrasında rahat kullanım için aynaları, koltuğumuzu ve direksiyonumuzu kendi boyumuza göre ayarlarız.
- Kontağı çeviririz ve gösterge panelindeki lambaları takip ederiz. Yay şeklinde ve sarı renkte olan kızdırma (ısıtma) bujisi lambası sönmeden aracı çalıştırmamalıyız. Sol tarafta bulunan vites kolunun orta konumda yani boşta olmasına dikkat ederiz. Aksi halde çalışmaz. Sonra kontağı marş yapmak için kontağı biraz daha çeviririz. Araç çalıştığı anda marştan elimizi hemen çekmeliyiz. Ayrıca araç çalışırken de marş yapmamalıyız. Marş dişlisi ve volan dişlisi zarar görmemesi için. Forklift hareket etmeden önce kesinlikle el freninin boşta olmasına dikkat etmeliyiz. Bir önemli hususta aracı kullanırken hem gaza hem frene aynı anda basılmamasıdır. Araç vitese geçirildiği zaman aynı zamanda hareket edecektir. AKÜLÜ FORKLİFTLERDEN AYRILAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK BUDUR.
- Sınavın ilk adımı olan paletleri raftan almak; 1. kol ile çatalları yukarıya doğru kaldırırken forklift çatalları rafa çarpmayacak bir mesafede bulunmalıdır. Çatallar düz konumda olmalıdır. Forklif çataları ile palete girerken çatalları sonuna kadar palete sokmamalıyız. Forklift asansörü l ile palet arasında 15 20 cm bir boşluk olmalıdır ki çatalımız rafa çarpmasın rafı sarsmasın. Aynı zamanda bu şekilde yapmak paleti daha rahat görebilmek için avantajlıdır. Paletleri çatalımıza yükledikten sonra forklift asansörünü 2. Kol ile geriye doğru yatırırız (bom veririz). Daha sonrasında ise çatalımızı raftan kurtarıp yerden 25-30 cm mesafeye kadar indiririz.
- Sınavın 2. Adımı olan geri manevra hareketi; ilk 2 duba arasından başlayarak sırayla boşluklar arasında geri manevra hareketi yaparız. Geri manevra hareketinde dikkat etmemiz gereken durumların başında aracın her yerini görmek gelir. Aracımızın ön ve arka uçları yanları her yeri gerek aynalar yardımıyla gerekse dönerek bakmak suretiyle sürekli takip edilmelidir. Bu takip sırasında kafamızı elimizi ayağımızı kabin dışına çıkarmamalıyız. Amaç dubalara duvarlara çarpmadan aralardan geçebilmektir. Dubalara çarpmamak için dikkat etmemiz gereken en önemli husus direksiyonu tam kırmamaktır. Yani sonuna kadar sağa ve sonuna kadar sola çevirmemektir. Direksiyonu tam kırarsak aracımız hareket etmekte zorlanacaktır. Bu durumlarda hafif hafif gaz vermemiz gerekir. Tam kırarsak dubaya riski oldukça yüksektir. Dubalara çarparsak başarısız oluruz. Duvarlara çarparsak başarısız oluruz. Aynı zamanda dubadan fazlada uzaklaşmamalıyız. Alanı iyi kullanmalıyız. Dubadan ortalama 40 cm uzak olmak idealdir. Bir diğer husus ise direksiyonu düşünerek çevirmemeliyiz. Yani ‘şimdi ben sola çevirirsem sağa gider sağa çevirirsem sola gider ‘ gibi mantık yürütmeden, aracın konumuna göre direksiyonu hareketli ve dinamik şekilde çevirmeliyiz ve direksiyonu çevirince durup aracın dönmesini beklememeliyiz. Uygun manevra açısını yakalamak için sürekli direksiyonu hareket ettirmeliyiz. Manevra esnasında ne çok yavaş ne hızlı olunmamalı. Orta bir hızda forklifti kullanmalıyız. Çatalları kesinlikle havada götürmemeliyiz.
- Sınavın 3. Adımı olan ileri manevra hareketi; Geri manevra hareketinde olduğu gibi çevremize dikkat ederiz. Hareket geri manevranın bittiği son 2 dubanın arasında başlar ve başlangıç noktasına kadar dubaların arasında slalom yapmak şeklinde devam eder.
- Sınavın 4. adımı olan paletleri dizmek; Paletleri dizmeye başlamadan önce kesinlikle çatalları düz konuma getirmeliyiz. Eğer çatalları düz konuma getirmezsek paletler çataldan ayrılmaz ve sürüklenirler. Bu ise sınavımızın başarısız olmasına sebebiyet verir. Dizme işlemi için öncelikle 4 paleti yere bırakırız ve direksiyonla hiç oynamadan geriye doğru dizeriz. Ara boşluklarının ortalama 30 cm olması idealdir. Çatal palete girerken kesinlikle palete sürtmemeli. Yani paletin çatal boşluğu içerisinde tam ortadan ileri geri hareket etmelidir. Paletleri daha düzgün dizebilmek ve toplayabilmek için manevra yapmak yerine 3. Kumanda kolu olan side-shift kolunu kullanarak çatalı sağa ve sola kaydırmak bizim hem zamandan kazanmamıza hemde tekrar tekrar manevraların verdiği sıkıcı durumdan kurtulmamızı sağlar.
- Sınavın 5. Adımı olan paletleri toplamak; Paletleri toplarken kesinlikle sürükleme yapmamalıyız. Freni iyi kullanmalıyız. forklift frenleri araba frenleri gibi değildir. Yumuşak frenlerde duramayabilirler. Frene ayağımızı alıştırmalıyız. Paletleri köşe noktaları üst üste gelecek şekilde nizami toplarız ve rafa koyarız. Sınavın sonunda çatalları yere sabitler el frenini çeker kontağı kapatır (bazı forkliftler stop butonunu çekerek stop eder) ve bindiğimiz basamakları kullanarak soldan ineriz.
- Yükleyici bobcat iş makineleri için loder ehliyeti alınması ile ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kaldırma, kazıma ve tesviye grubundan yer alan Ekskavatör Ehliyeti ile ilgili yazımızı mutlaka okumalısınız.
- Personel ve Yük Kaldırma iş makinası olan sepetli vinç ehliyeti hakkında bilgi almak için linke gidin.