tr

G SINIFI EHLİYET ÖRNEĞİ

G SINIFI EHLİYET ÖRNEĞİ

G Sınıfı İle Forklift Kullanılır mı?G Sınıfı Ehliyet

İş makinesi operatörlük belgesi alan kursiyerlerin iş makineleri ile trafiğe çıkmaları halinde mutlaka trafik tescil kuruluşuna giderek iş makinesi operatörlük sertifikasını işletmek zorundadır. Sertifika türünü de ayrıca ehliyete işletilmesi gerekir.

Ekskavatör ehliyeti almak için tıklayınız. Vinç Operatörü Belgesi Eğitimini İncelemek İçin Linke Gidin

İş makinesi operatörlük belgesi alan kişiler mevcut olan ehliyetinin (sürücü belgesinin) yanına G sınıfı yazdırabilir. Ancak G sınıfının yanına hangi iş makinesini kullanacaksa o yazılır. Örneğin: G sınıf (forklift), G sınıf (ekskavatör) ya da G sınıf (vinç) şeklinde yazdırılır. Yeni çıkan ehliyetlerde direk adı yazılmaz. Bunun yerine G sınıfı (iş makinesi kodu) yazılır.

G sınıfı ehliyet kodlarına örnek olarak;

  • Forklift ehliyeti kodu 105.06 dır.
  • Ekskavatör ehliyeti kodu 105.04 dür.
  • Beko Loder (Kanal Kazıma Makinesi) ehliyetinin kodu 105.02 dir.
  • Vinç (Lastik Tekerlekli) ehliyetinin kodu 105.10 dur.
  • Personel ve Yük Yükseltici (Manlift) ehliyetinin kodu 105.35 dir.
  • Loder (Yükleyici) belgesi kodu 105.11 dir.

Forklift kullanan operatörler bu iş makinasını genel olarak kapalı alanlarda yani trafiğe açık olmayan yerlerde kullanırlar. Zira forkliftlerin temel özelliği trafiğe çıkmaya pek müsait değildir. Hız yapma özelliği oldukça düşüktür. Hem ülkemizde olsun, hem de diğer ülkelerin trafik yasalarında olsun trafikte belirli hızın altına düşen araçların trafiğe çıkmalarına müsaade edilmez. Bir forkliftin maksimum yapacağı hız ortalama 30 ile 40 km/s dir. Bu durumda forklift trafiğe çıkmamalıdır.

Ancak aşağıda sayacağımız zorunlu haller bulunmaktadır. Yani forklift türü iş makinesinin trafiğe zorunlu olarak çıkma hallerinden bahsedeceğiz.

Forklift hangi hallerde karayoluna çıkar;

  • İş yerinin önünde trafiğe açık alanda bulunan yük taşıma aracına yapılan yükleme esnasında,
  • Sanayi sitelerinde bloklar arasında trafiğe açık yollarda,
  • İşyerine yakın olan bir yerde akaryakıt istasyonundan yakıt alırken.

G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

Öncelikle şunu iyi bilmemiz gerekir; hangi iş makinesini kullanacaksanız, o makine üzerine operatörlük belgesi almanız gerekmektedir. Bu aslında teknik bir konudur, dikkat edilmesi gerekir. Şimdi bunları örneklerle anlatalım;

Örneğin, mobil vinç kullanacaksınız. Bunun için öncelikle iş makineleri kursuna kayıt yaptırıp, eğitim ve sınava girerek “operatörlük belgesi” almanız gerekir. Sonrasında ise trafiğe çıkmanız gerekiyorsa bu operatör belgesini “G Sınıfı ehliyeti” ne dönüştürmeniz gerekir. G sınıfına dönüştürmüş olduğunuz yalnızca mobil vinç operatör belgesi olduğu için ehliyetinizde 105.10 kod olarak kaydedilecektir. Kısaca, sadece eğitimini almış olduğunuz iş makinesini resmi olarak kullanabilir, diğer makineleri de kullanmanız gerekiyorsa yine aynı işlemleri yapmanız gerekiyor. G Sınıfı ehliyet neleri kullanabilir sorusuna böylelikler yanıt vermiş olduk.

ETİKETLER: