tr

ODY BELGESİ

ODY BELGESİ
ody belgesi

Ody belgesi Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Yük veya Yolcu Taşımacılığı Yapan Şirketlerin Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülüğü” başlıklı 43 üncü maddesinin 15’nci fıkrası; “Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresince muhafaza etmekle yükümlüdürler.

Buna göre, faaliyet alanına göre hangi tür taşımacılık yapıyor ise ona göre alınmış olan taşımacılık yetki belgesi doğrultusunda ody belgesi ve üdy belgesi alma zorunluluğu vardır. Ody belgesi kendi arasında dört çeşide ayrılır. Birincisi yolcu taşımacılığıdır. Yolcu taşımacılığında uluslar arası faaliyeti varsa çalışanlarından birine ody 1 belgesi almakla mükelleftir. Yurt içi yolcu taşımaclığı yapıyorsa firma o zaman ody 2 belgesi alırlar. Yük ve eşya taşımacılığı faaliyetinde bulunan firmalar ise uluslar arası yük, eşya ve kargo taşımacılığında ody 3, yurt içi yük taşımacılığında ise ody 4 belgesi alınır.

Bu belgeler Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi türüne göre orta düzey yöneticilerin çalıştırılması şarttır. Ody 1 belgesi alan yönetici ody 2 belgesinide almış sayılır. Ody 3 belgesini alan yöneticilerde ody 4 belgesini almış olurlar. Ody belgesi için teorik eğitimlerde ody1 belge türünün toplam ders sayısı 85 saattir. Ody2 belge türünün ders sayısı 70 saattir. Ody3 belge türünün toplam ders sayısı 95 saattir. Ody4 belge türünün ise 72 saattir. Bu derslere katılım mecburiyeti vardır. Derslerin beşte birinden daha fazla mazeret göstermeden devamsızlığı olan kursiyerlerin kayıtları yönetmeliğe göre silinir.

Teorik eğitimini tamamlayan kursiyer Ulaştırma bakanlığına bağlı kara ulaştırma genel müdürülüğü ile gazi üniversitesi ortaklaşa yapmış oldukları sınava girerler. Bu sınavda geçme notu minimum yüzde altmıştır. Sınavlarda başarılı olan kursiyerlerin ody belgesi kartları sınavdan bir ay sonra adreslerine ptt kanalıyla iadeli taahhütlü gönderilir. Yapılan ody sınavında başarısız olan kursiyer ise bir sonraki sınava girer. Sınavlarda dört sınav hakkı tanınmaktadır. Ama ody sınavında başarısız olan öğrenciler tekrar sınav harcı yatırırlar.

  • Forklift türü iş makineleri için forklift ehliyeti alınması ile ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Kaldırma, kazıma ve tesviye grubundan yer alan Ekskavatör Ehliyeti ile ilgili yazımızı mutlaka okumalısınız.
  • Personel ve Yük Kaldırma iş makinası olan sepetli vinç ehliyeti hakkında bilgi almak için linke gidin.
ETİKETLER: